Як зареєструвати компанію в Грузії

Реєстрація компанії в Грузії

Зареєструвати компанію в Грузії та активно розвивати свій бізнес не тільки на національній, а й на міжнародній арені. Цілком можливо, що така країна як Грузія допоможе реалізувати ваші бізнес очікування.

Щорічно Грузія впевнено піднімається в рейтингу країн з найкомфортнішими умовами ведення бізнесу, про що повідомляє DOING BUSINESS. Влада цієї країни створила сприятливі умови для залучення інвестицій, зокрема привабливістю податкової системи та простотою відкриття та ведення бізнесу, як для громадян країни, так і для нерезидентів. В Грузії, як і в Україні існують різні організаційно-правові форми юридичних осіб, але найпростішою в управлінні та найбільш розповсюдженою формою ведення бізнесу є товариства з обмеженою відповідальністю.

Зареєструвати ТОВ в Грузії

Необхідний для реєстрації ТОВ пакет документів подається до територіального управління Національного агентства з питань державного реєстру, що при Будинку юстиції або до уповноважених осіб Державного реєстру. Зокрема подаються такі документи:

  • Заява про реєстрацію юридичної особи;
  • Установчий документ товариства з обмеженою відповідальністю;
  • Документ про призначення директора товариства;
  • Довідка про оцінку вкладу (якщо вклад вноситься майном);
  • Міжнародні паспорти директора та засновників товариства (для нерезидентів – засвідчені уповноваженим органом країни походження особи, шляхом поставлення на них апостилю);
  • Установчий документ юридичної особи засновника, виписка про її реєстрацію та міжнародні паспорти її директора та засновників (для нерезидентів – засвідчені уповноваженим органом країни походження особи, шляхом поставлення на них апостилю);
  • Квитанція про сплату державного мита.

Всі документи повинні бути викладені державною мовою Грузії або мати переклад на грузинську мову з нотаріально посвідченим підписом перекладача.

Засновниками ТОВ можуть бути фізичні та юридичні особи без будь-яких обмежень щодо резидентства таких осіб.

Ціна реєстрації компанії в Грузії

Реєстрація компанії в Грузії стане для вас приємним початком якщо ви цінуєте свій час та гроші, адже тут процедура реєстрації займає всього один робочий день, а платіж за реєстарцію становить декілька доларів. Якщо ж Вам необхідно зареєструвати юридичну особу терміново, то ви зможете отримати виписку про її реєстрацію в день подачі документів, у разі їх якісного оформлення.

Податки для компаній Грузії

Податкова система Грузії також є лояльною та привабливою складовою для залучення інвесторів та розвитку економіки країни. Так в Грузії податок для юридичних осіб становить:

  • 15 % – податок на прибуток;
  • 0-18% – податок на додану вартість;
  • 5% – податок на дивіденди.
  • 20% – Податок на доходи фізичних осіб.

Крім загальної системи оподаткування в Грузії існують такі податкові режими:

  • Віртуальна зона;
  • Вільні індустріальні зони;

Віртуальна зона для IT компаній

Зареєструвати IT компанію в Грузії для інвесторів, які бажають здійснювати діяльність в сфері IT інформаційних технологій, найбільш вигідним варіантом буде отримання статусу особи віртуальної зони. Переваги полягають у тому, що особа, яка експортує свої послуги тільки за кордон звільняється від всіх інших податків для юридичних осіб, в тому числі від податку на експорт продуктів програмного забезпечення, що нею розробляються. Єдиний податок, який сплачується особою, що має податковий статус особи віртуальної зони, це податок на дивіденди, що становить 5 %.

Для того, щоб отримати статус особи віртуальної зони, достатньо подати електронне звернення на сайті Міністерства фінансів Грузії, яке розглядається протягом десяти днів. Після присвоєння такого статусу Ви можете протягом двох днів вже отримати сертифікат, який підтверджує спеціальний податковий статус. Такий сертифікат дійсний протягом одного року, після закінчення цього терміну дію сертифікату можна продовжити.

Вільні індустріальні зони для компаній в Грузії

Вільна індустріальна зона (далі – ВІЗ) – це територія з певними межами і із спеціальним статусом, на якій діють додаткові податкові пільги та на яку не розповсюджуються компетенція органів місцевого самоврядування.

Вона представляє різновид вільної зони з додатковими податковими пільгами, на які не розповсюджуються компетенція органів місцевого самоврядування.

На території ВІЗ дозволяється поводити будь-яку підприємницьку діяльність, крім такої, яка заборонена законом, а саме:

  • Виробництво та торгівля зброєю та боєприпасами;
  • Виробництво та торгівля ядерними та радіоактивними речовинами;
  • Ввіз, зберігання, виробництво та (або) реалізація наркотичних та психотропних речовин;
  • Ввіз, зберігання, виробництво та (або) реалізація тютюнових виробів та (або) тютюнової сировини (крім ввезення для власного споживання).

Після реєстрації в ВІЗ особа повинна отримати ліцензію на ведення відповідного виду діяльності.

Особа, зареєстрована в ВІЗ звільняється від усіх податків крім податку на імпорт та експорт між ВІЗ та Грузією – ставка податку 4%.

 

Незалежно від того яку систему оподаткування Ви обрали, Вам необхідно буде відкрити корпоративний рахунок в будь-якому банку Грузії шляхом подання відповідної форми заяви з майже аналогічним пакетом документів, що і для державної реєстрації особи.

Процедура реєстрації бізнесу в Грузії на перший погляд стандартна та проста, проте, як показує практика, орган реєстрації досить часто відмовляє через невідповідність поданих документів. Тож ми рекомендуємо звернутися до фахівців Юридичної фірми Результат, які нададуть Вам компетентну консультацію або професійно підготують всю необхідну документацію, що стане міцною основою для успішної кар’єри та легкого ведення Вашого бізнесу.

 

всі новини